De positiviteit van kritiek

Als klein meisje keek ik in de jaren ’90 al naar rondscheurende F1-bolides op TV. Mijn liefde voor auto’s komt van mijn vader. Er was geen geld om te racen, maar motorsport volgen kon wel en dat deed hij dan ook veelvuldig met mij naast hem op de bank.

 

Het echte F1-geluid

In 2001 bezocht ik eindelijk  mijn eerste F1-race. Het was de GP van Monaco en ik kan me het hoogtoerige gejank van die V10-motoren nog zo goed herinneren. Indrukwekkend en machtig mooi, voor mij is dat nog steeds het echte F1-geluid.  

 

Podcast

Fast forward naar dit jaar. Toen ik in juli door GPBlog werd gevraagd om de GP van Groot-Brittannië direct na de race te becommentariëren twijfelde ik geen moment. Natuurlijk! In de studio gaf ik samen met host Gandor Broekhorst en medeoprichter Sebastiaan Bakker in het programma Undercut mijn mening over de afgelopen race.

 

Online

Voor ik het wist was de tijd alweer voorbij en vroegen de mannen mij een volgende keer weer aan te schuiven. De uitzending werd later die avond online gezet. Geen geknip of geplak, gewoon zoals het is. Omdat dit mijn eerste podcast optreden was en ik altijd op zoek ben naar verbetering was ik benieuwd naar de YouTube comments.

 

Toetsenbordridders

Behalve positieve reacties zag ik ook dat er mensen zijn die nare dingen gaan zeggen. De zogenaamde toetsenbordridders. Je kent ze wel, ze plaatsen opmerkingen die zo negatief zijn dat het echt nergens over gaat. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen. Natuurlijk moet je jezelf daar niets van aantrekken, want die mensen zijn zelf …. nou ja vul maar in. Ik heb wel een paar varianten voorbij horen komen.

 

OMA-aanpak

Maar toch, een aantal van die comments gingen over het feit dat ik een vrouw ben. Kennelijk wordt als vrouw in de mannenwereld je hoofd afgehakt als je die boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt. Ik kon twee dingen doen. Geen actie ondernemen en gewoon negeren, of juist wel reageren en opkomen voor mijzelf als vrouw in de mannenwereld. Ik koos voor het laatste en hanteerde zoveel mogelijk de OMA-aanpak, oftwel: Geen oordelen, meningen (over de ander) of adviezen. Check de YouTube comments maar dan kan je het zelf lezen. (Klik hiervoor niet op het filmpje zelf (dan zie je de comments niet) maar op het 'bekijken op YouTube balkje' links onderin.)

 

Lol met comments

En wat gebeurde er? Mensen voelden zich gezien en het reageren stopte, of mijn reactie werd beantwoord met een leuke reactie terug. Ik kreeg er zelfs lol in. Bestrijd vuur niet met vuur, ook al lijkt het nog zo aanlokkelijk. Dat is de grootste les die ik hiervan heb geleerd en ben ik dankbaar voor. Nooit gedacht dat ik kritiek zoveel goeds kon opleveren. Op naar de volgende GPblog podcast!

 

Terug naar alle berichten